بورس به زبان ساده
بازار بورس همواره یکی از بازارهای سودآور در ایران بوده است و طبق آمار موجود، در بلندمدت، سودآورترین بازار برای سرمایهگذاری در ایران، بورس است.
اما چرا اکثر مردم نسبت به بازار بورس ترس دارند و درواقع آن را نوعی سفتهبازی تلقی میکنند و اکثر معامله گران به دنبال سودهای اتفاقی و لحظهای در بورس هستند؟
با این دید که بازار بورس، سودآورترین بازار مالی در ایران طی دو دهه گذشته بوده است، چرا هنوز عدهای در بورس زیان میکنند؟
اگر اصول بازار سرمایه را بشناسیم و با آگاهی و دانش در این بازار سرمایهگذاری کنیم، در بلندمدت میتواند یکی از بهترین راههای سرمایهگذاری در ایران باشد.
در این مقاله (بورس به زبان ساده) به دنبال این هستیم که چگونه میتوان در بازار بورس بهدوراز هیجانات، سرمایهگذاری مطمئنی داشته باشیم.
در ایران بازارهای مختلفی برای سرمایهگذاری وجود دارد. بازار طلا و ارز به علت اینکه مردم بیشتر با آن سروکار دارند بهتر جلوه میدهد. اما با یک جستجوی کوتاه خواهید فهمید که در بلندمدت این بورس است که بیشترین بازدهی و درآمد را نصیب سرمایهگذاران خواهد کرد.
اما چه اتفاقی میافتد که اکثر معامله گران با زیان از بورس خارج میشوند و یا به فکر سرمایهگذاری در بازارهای بدون ریسک دیگری هستند؟
درواقع برای سرمایهگذاری و داشتن درآمد موفق نیاز به چه معیارهایی میباشد؟
۱- یادگیری و آموزش بورس
عدم آگاهی و نداشتن شناخت کافی از بازار بورس، اصلیترین دلیل زیان سهامداران در ایران است که باعث میشود افرادی با در اختیار گذاشتن سیگنال خرید و راحتی کار سهامداران، به دنبال منافع خود باشند.
اگر میخواهید بورس را بهعنوان منبع درآمد مطمئنی برای خود در نظر بگیرید، ابتدا نیاز به آموزش مفاهیم بورسی از قبیل تحلیل بنیادی، تحلیل تکنیکال، روانشناسی بازار و سهام و مدیریت سرمایه دارید و این را بدانید که فراگیری این ۴ عنصر همراه باهم ضروری است و صرفاً فراگیری یکی و فراموش کردن دیگری بیفایده است.
مؤسسات آموزش بورس زیادی هستند که فقط تحلیل تکنیکال را ملاک خریدوفروش سهام در بازار بورس قرار میدهند که این بسیار اشتباه است.
قطعاً شما برای سرمایهگذاری مطمئن در بازار بورس، نیاز به کسب مهارت تحلیل بنیادی، تحلیل تکنیکال، روانشناسی بازار و مدیریت سرمایه را دارید.
۲- کنترل هیجانات هنگام خریدوفروش سهام بورس
نکته دوم بعد از یادگیری و آموزش مفاهیم اولیه بازار بورس، کنترل هیجانات و درواقع کنترل خود است!
به جرات میتوان گفت کنترل هیجانات و کنترل خود، حتی از یادگیری بورس هم مهمتر است!
دلیل آنهم این است که اگر فردی نتواند هنگام معامله کردن هیجانات خود را کنترل کند، اسیر هیجانات بازار میشود و تمام آموزشهایی که فراگرفته است را نادیده انگاشته، اسیر هیجانات خود شده و یقیناً به معامله اشتباهی دست خواهد زد. چنین فردی ممکن است در کوتاهمدت و بهطور اتفاقی سود کند ولی در بلندمدت قطعاً زیان خواهد کرد.
تیموسی استالر در مقدمه کتاب معاملهگر منضبط آورده است که هشتاد درصد عوامل موفقیت در بازار بورس کنترل خود است و تنها بیست درصد از عوامل موفقیت در بورس به تحلیلهای شخص (چه بنیادی و چه تکنیکال) برمیگردد.
۳- استراتژی معاملاتی و خریدوفروش سهام
استراتژی معاملاتی هر فردی بنا بر شخصیت و نگرش هر فردی متفاوت است. یک استراتژی معاملاتی خوب، صرفاً استراتژیای نیست که پیچیده و سخت باشد و در آن از تعداد زیادی اندیکاتور و نمودارهای تکنیکال استفادهشده باشد. بلکه استراتژی مناسب است که ساده و درعینحال کاربردی باشد.
ذکر این نکته حائز اهمیت است که در استراتژی معاملاتی خود حتماً حد ضرر و سیو سود را لحاظ کنید.
با این اهرم شما هیچگاه زیانهای شدید نخواهید کرد و هیچگاه سودهای خود را از دست نخواهید داد.
۴-عدم سرمایهگذاری در تمام فصول
شاخص بورس بنابر اتفاقاتی ممکن است صعودی یا نزولی باشد. یک معاملهگر حرفهای از این بهعنوان یک فرصت استفاده میکند. هنگامیکه شاخص صعودی است، با تمام سرمایه خود و درخواست اعتبار از کارگزار بورس بیشترین سود را از بازار کسب میکند. در هنگامیکه شاخص نزولی میشود پرتفوی یک سرمایهگذار حرفهای معمولاً خالی است و بههیچعنوان تمام سرمایه خود را وارد بازار بورس نمیکند و تنها از فرصتهای کوتاهمدت پیشآمده استفاده میکنند. سرمایهگذار در این مواقع میتواند از اوراق با درآمد ثابت بهره ببرد تا زمانی که بازار مجدداً صعودی شود.
پس اگر میخواهید در این بازار بمانید و همیشه سود کنید این نکته را بدانید که ممکن است مدتها نیاز باشد هیچ سهمی را نخرید و فقط نظارهگر بازار باشید.
یک معاملهگر حرفهای هیجانات خود را در بازار نزولی کنترل میکند و صبر میکند تا بازار کاملاً صعودی شود و با ریسک کمتری وارد بازار میشود. البته این نکته را هم باید گفت که در بازار نزولی هم گاهی فرصتهای خرید به دست میآید که معاملهگر باید توجه داشته باشد بههیچعنوان تمامی سرمایه خود را در بازار نزولی وارد بازار بورس نکند.
اگر تصمیم دارید وارد بازار بورس شوید و سرمایهگذاری کنید نکات ذکرشده را حتماً لحاظ کنید و اگر در بازار بورس معامله میکنید و همچنان زیان میدهید و یا بهصورت اتفاقی سود میکنید، نیازمند بازنگری در روشهای خوددارید تا بهصورت یک معاملهگر حرفهای رفتار کنید.
این نکته را فراموش نکنید که یک معاملهگر حرفهای برای هر زمان و هر اتفاقی در بورس برنامه دارد و طبق استراتژی خود پیش میرود. بنابراین از هیچ اتفاقی دچار استرس نمیشود و هیجانات خود را کنترل میکند.
سامانه جامع اطلاعات مشتریان سجام
شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سهامی عام) وفق قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب آذرماه ۱۳۸۴، جهت انجام امور پس از معاملات بازارهای بورس یا خارج از بورس تشکیلشده است. وظایف پس از معاملات بازارهای مالی شامل، سپردهگذاری و ثبت، نگهداری و انتقال اوراق بهادار، و پایاپای و تسویه معاملات انجامشده در بازارهای مالی است.
در این راستا بهمنظور ارائه خدمات زیرساختی یکپارچه و فراگیر به فعالان بازار سرمایه بهویژه سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی و ایجاد درگاه واحد خدماتدهی بهتمامی ارکان بازار، نهادهای مالی، ناشران و مخصوصاً سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی، راهاندازی سامانه جامع اطلاعات مشتریان(سجام) اعلام مینماید.
این سامانه در اجرای قانون مبارزه با پولشویی(مصوب۱۳۸۶) و قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم(مصوب۱۳۹۴) راهاندازی شده است. مطابق ضوابط حاکم، اخذ هرگونه خدمات پایه برای تمامی مشتریان حقیقی و حقوقی منوط به شناسایی و ثبت اطلاعات اشخاص مذکور است. با راهاندازی این سامانه هر شخص، تنها با یکبار شناسایی و ثبت اطلاعات امکان برخورداری از کلیه خدمات بازار سرمایه را خواهد داشت.